maanantai 23. helmikuuta 2015

Kuukautiskierrosta ja luonnollisesta ehkäisystä

Jokaisella naisella on yksilöllinen kuukautiskierto (useimmiten 23-35 päivää), ensimmäinen päivä kierrosta lasketaan aina kuukautisten ensimmäisestä päivästä. Kierron viimeinen päivä taas on päivä ennen seuraavia kuukautisia. Tähän väliin mahtuu tietysti ovulaatio, tuo ainut aika kuukaudesta, jolloin raskaaksi tulo on mahdollista. Koska siittiöt saattavat elää naisen sisällä jopa viisi vuorokautta, on raskaaksi tulo mahdollista siis kuutena päivänä kuukaudesta. Muut päivät ovat niin sanotusti turvallisia päiviä raskauden ehkäisyn kannalta, eli tähän perustuvat luonnollisen ehkäisyn keinot.

Oman ovulaationsa ajankohtaa voi lähteä jäljittämään monin tavoin: aamulämmön perusteella, ns. ovulaatioliman perusteella ja kohdunkaulan muuttumisen perusteella. Jotkut naiset lisäksi tuntevat ovulaationsa pienenä kipuna vatsan seudulla.

Omasta mielestäni on yksinkertaisinta lähteä selvittämään oman kuukautiskiertoni kulkua aamulämmön perusteella. Lämpömenetelmässä lähdetään tarkkailemaan aamulämpöä, eli lämpöä, joka mitataan välittömästi heräämisen jälkeen, mielellään joka aamu samaan aikaan. Sängystä ei saa nousta ylös tätä varten, vaan mittaus tapahtuu vielä sängyllä makoillessa. Aamulämpö pysyy suht samana kuukautiskierron alusta aina ovulaatioon saakka. Munasolun irtoamisen aikoihin lämmössä tapahtuu notkahdus alaspäin ja ovulaation jälkeen lämpö nousee huomattavasti. Ennen kuukautisten alkamista lämpö laskee taas pikkuhiljaa normaalille tasolleen. Mikäli lämpö pysyy ylhäällä, olet todennäköisesti raskaana.



Lady-Comp


Tämän lämpötilatarkkailun voisi tietysti tehdä perinteisellä "kuumemittari, kynä ja paperi" -menetelmällä. Valitettavasti ihminen on erehtyväinen ja tiedän jo valmiiksi, ettei itsestäni kovin pitkäjänteisesti löytyisi jaksamista kirjata joka-aamuisia lämpötiloja ylös. Epäsäännöllisessä kierrossa se olisi todella haastavaa. Tämän vuoksi halusinkin hedelmällisyystietokoneen ja päädyin Lady-Compiin, koska sen ehkäisytehon on todistettu olevan 99,3-99,4 %. Lady-Comp tekee laskelmat ehkäisyvarmuudesta ja hedelmällisyydestä joka ikisessä kuukautiskierrossa erikseen. Siihen voi siis aina luottaa!


Lämpötila-anturi

Lady-Compissa on erittäin tarkka kielen alle sijoitettava lämpötila-anturi, joka havaitsee pienimmätkin lämmönvaihtelut. Laitteesta löytyy myös herätyskello, jonka saa säädettyä tietysti herättämään haluttuun aikaan (herätysääniin ja volyymiinkin pääsee vaikuttamaan ;) ). Kun herätyskello soi ja sen painaa pois päältä, kytkeytyy lämpötilamittaus automaattisesti päälle. Lämpötila-anturi laitetaan syvälle kielen alle, joka aamu samaan kohtaan ja odotetaan noin 30 sekuntia. Lady-Comp piippaa, kun mittaus on valmis. Laite kertoo samantien värivalolla, ollaanko menossa hedelmällisellä vai hedelmättömällä jaksolla. Vihreä valo tarkoittaa, että 99,3% varmasti käyttäjällä on päivä, jolloin ei voi tulla raskaaksi, punainen valo taas tarkoittaa hedelmällistä kautta. Keltainen valo merkitsee sitä, ettei tietokoneella ole riittävästi tietoa tehdäkseen 99,3% varmaa arviota siitä, millainen päivä on kyseessä. Näitä keltaisia päiviä on odotettavissa laitteen käyttöönoton aikoihin melko paljon, kun laite opettelee kehosi toimintaa. Tulokset jäävät kaikki muistiin pitkäksi aikaa, joten unenpöpperössäkin tallentuneen mittaustuloksen voi tarkistaa myöhemmin päivällä (tai vaikka monenkin päivän päästä). Kuukautiset merkitään laitteeseen M-kirjaimella, jota laite itsekin välillä ehdottaa. M-kirjaimen saa merkittyä vielä myöhemmin päivän aikana, mikäli kuukautiset eivät ole heti heräämisen aikoihin vielä alkaneet. Laitteessa on myös sisäänrakennettu raskaustesti, joka kertoo raskaudesta näyttämällä kaikkia valoja yhtä aikaa. Tästä laitteesta on siis hyötyä myös raskautta yrittäville pareille ja tähän saa päivityksenä Baby-Comp -version!


Tässä päivän aamulämpö ja keltainen valo "oppimisjakson" merkiksi.


Lady-Compin käyttöliittymä on selkeä ja helppo. Mukavia ominaisuuksia silti löytyy; laite laskee käyttäjänsä BMI:n, ottaa talteen kuukautiskiertojen tiedot ja tekee niistä tilastoja, herätyskellon volyymia ja soittoääntä saa säädettyä, näppäinääniä saa säätää haluamalleen tasolle ja omia merkintöjä saa tehdä päiväkohtaisesti Uusi Lady-Comp toimii kahdella AAA-paristolla, mukana tuli kaksi ladattavaa. Laturin paristoille saa hankkia itse (eivät paljoa maksa) tai halutessaan voi käyttää myös tavallisia AAA-paristoja. Tämä on matkoilla näppärää, jos laturi unohtuu kotiin ja virta uhkaa loppua.


Selkeä käyttöliittymä


8 kommenttia:

  1. Tänne saa ilman muuta kommentoida ja kysellä Lady-Compista ja miksei myös muista asioista! Vastailen mielelläni! :)

    VastaaPoista
  2. Moikka! Itse bongasin juuri äsken kyseisen laitteen netistä ja ihana että jaat kokemuksia käytöstä blogissasi!! Olen todella innostunut laitteesta etenkin kun pillereistä on vaikka mitä vaivaa ja haittaa niin haluaisin ne lopettaa! Todennäköisesti laite menee pikimmiten tilaukseen....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tosi kiva kuulla, että kävit täällä lukemassa ja koet blogin olleen hyödyllinen. Tuntuu, että yhä useampi nainen etsii nykyään hormonitonta vaihtoehtoa ehkäisyyn! Voin kyllä omasta puolestani Lady-Compia suositella ja olen kuullut nyt muutamalta muultakin laitteen käyttäjältä positiivisia kokemuksia tästä. Onhan tämä mainio ehkäisykeino pysyvässä parisuhteessa elävälle naiselle! :)

      Poista
  3. Tämmöinen kysymys tuli mieleen että, osaatko sanoa kuinka tärkeää on tuon lämmön mittaus heti herättyä, kun jos syystä tai toisesta joku aamu käy niin että joutuu nouseen eikä kerkiä mitata? :\ Voiko ja kannattaako mitata enää sitten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeiden mukaan pitää mitata heti herättyään, eli siinä vaiheessa, kun vielä makoilee sängyssä. Lämpö nousee herkästi, jos ensin käyt esim. WC:ssä tms. Mutta yhden aamun väliin jääminen mittauksessa ei ole kovin vakavaa, laite ottaa huomioon sen tuloksissa.

      Poista
  4. Moikka! Tiedätkö kuinka tarkkaa on tuo samaan kellon aikaan lämmön mittaaminen, koska kun on vuorotyössä ei aina aamulla herää samaan aikaan. :)

    VastaaPoista
  5. Moikka! Tiedätkö kuinka tarkkaa on tuo samaan kellon aikaan lämmön mittaaminen, koska kun on vuorotyössä ei aina aamulla herää samaan aikaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Itse teen nykyään myös vuorotöitä ja ainakin omalla kohdallani laite toimii hyvin siitä huolimatta. Säädän vain herätysajan aina päivän mukaan sopivaksi. Tosin omat herätysaikani vaihtelevat vain noin kolmen tunnin "aikaikkunan" mukaan, koska lasten päivärytmi ei paljoa vaihtele vuorotyöstä huolimatta.

      Poista